Det er et velkendt investeringsprincip, at man ikke skal lægge alle æg i én kurv, men i stedet sprede sine investeringer. Men hvordan sikrer man sig, at porteføljen har den rigtige spredning? Korrelation måler risikospredningen og i dette indlæg sætter vi fokus på korrelationer og vi præsenterer en række investeringer, som – bl.a. grundet deres korrelationer – er særligt attraktive for investorer, som ønsker at reducere deres risiko uden at gå på kompromis med afkastet.
Helt grundlæggende så beskriver korrelationen mellem to investeringer, hvordan disse bevæger sig i forhold til hinanden. Harry Markowitz – amerikansk økonom og nobelprismodtager, og kendt for sine bidrag til morderne portefølje teori – har sagt følgende:
“To reduce risk, it is necessary to avoid a portfolio whose securities are all highly correlated with each other”
– Harry Markowitz
Hvad er korrelation?
Korrelation kan variere mellem -1 til 1:
- +1 En perfekt positiv korrelation, hvor to aktiver bevæger sig helt ens
- 0 Ingen korrelation, hvor to aktiver bevæger sig helt uafhængigt af hinanden
- -1 En perfekt negativ korrelation, hvor to aktiver bevæger sig i præcis modsatte retninger
Her følger et par eksempler fra hverdagen på korrelationer, som alle kender til:
- Solskinsvejr og is-salg
Der er en høj positiv korrelation mellem varme solskinsdage og salget af is.
Når temperaturen stiger, stiger is-salget. Modsat gælder, at der er en høj negativ korrelation mellem is-salget og regnvejrsdage. Når det regner, falder is-salget.
- Regnvejr og paraplyer
Der er en høj positiv korrelation mellem våde regnvejrsdage og salget af paraplyer. Når det regner, stiger paraplysalget typisk. Modsat gælder, at der er en høj negativ korrelation mellem paraply-salget og solskinsvejr. Når solen skinner, falder paraply-salget typisk.
Korrelationer mellem finansielle investeringer
Eksemplet med is- og paraplybutikken viser investeringer med negativ korrelation (mellem 0 og -1). Den slags investeringer kan være svære at finde, men mindre kan også gøre det. For så længe korrelationen mellem to investeringer ikke er perfekt – altså ikke er +1 – så reducerer vi vores risiko, når vi investerer i begge investeringer fremfor kun i den ene.
Aktier og obligationer er eksempler på investeringer, som i perioder har haft en negativ korrelation. Når aktiemarkedet falder, så stiger obligationerne.
Men korrelationer varierer over tid og i de senere år har vi set perioder, hvor korrelationen mellem aktier og obligationer har været positiv. Dette kan udfordre traditionelle porteføljekonstruktioner og understreger behovet for løbende overvågning og justeringer af investeringsporteføljen.
Nedenstående figur viser korrelationen mellem aktier og obligationer. Som det ses, er korrelation pt. positiv. Det historiske gennemsnit ligger på 0, mens der har været mange lange periode med negativ korrelation.
Men findes der investeringer, som konsekvent er negativt korrelerede?
Alternative investeringer har attraktive korrelationsegenskaber
Alternative investeringer dækker et bredt spektrum af aktivklasser med varierende likviditet og tilgængelighed. Nogle alternative investeringer, såsom ejendomme, infrastruktur og private equity er illikvide, hvilket betyder, at det kan være svært og tidskrævende at købe og sælge disse aktiver. Disse kræver ofte også større kapitalindskud og derfor som udgangspunkt bedst egnet for investorer med en længere investeringshorisont.
Heldigvis findes der også alternative investeringer, som er likvide. Typisk er der tale om investeringsforeninger eller de såkaldte alternative investeringsfonde (AIF), som giver private investorer adgang til eksempelvis private equity, infrastruktur, råvarer, private debt, hedge fonde og lign.
Fælles for mange af disse alternative investeringer er, at de er attraktive fordi, de afkastmæssig opfører sig anderledes end aktier og obligationer og derfor gør porteføljen mere robust og modstandsdygtig.
Eksempler på investeringer, som er tilgængelige via investeringsforeninger/AIF’er:
- Børsnoteret private equity-, ejendomme-, og infrastrukturselskaber
- Råvarer (Guld, Olie, Industrimetaller, Fødevarer mm.)
- Strukturerede obligationer (CLO’er, Private Debt, Konvertible, Cat-Bonds)
- Trendstrategier og hedgefonde
Ved at inkludere alternative investeringer reduceres porteføljens risiko, og samtidig kan disse investeringer bidrage til at øge afkastpotentialet.
Er du interesseret I at høre nærmere om alternative investeringsmuligheder, så kontakt os endelig.
Indholdet i ovenstående indlæg udgør ikke investeringsrådgivning og er alene udarbejdet til orientering og vidensdeling. Kontakt altid en investeringsrådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Se nærmere her hvor du også kan kontakte os og tilmelde dig for løbende at blive opdateret med nyeste indlæg.
Indlæg er skrevet af Philip Kehlet, investeringsdirektør